Wereldster Sven Ratzke naar Boxtel

Entertainer viert triomfen in Berlijn en New York

Over iets meer dan een maand beklimt Sven Ratzke (1977) de bühne van theater DeLaMar in Amsterdam voor de première van zijn allernieuwste show ‘Venus & Mars’. Wie de wereldberoemde entertainer met Nijmeegse wortels al eerder aan het werk wil zien, kiest voor de uitvoering die donderdag 2 maart in Podium Boxtel te zien is. Maak kennis met de artiest die in New York werd uitgeroepen tot een van de beste cabaretperformers van zijn generatie.

Podium Boxtel is trots dat wereldster Ratzke de gang naar het theater aan de Burgakker maakt. Als de in Nijmegen opgegroeide entertainer in Nederland is, kiest hij doorgaans voor grotere theaters. Vaak zijn de extravagante shows van het ‘Cabaret Supernova’ (The London Herald) ook te zien op podia in Berlijn en New York. ‘Venus & Mars’ is na een tournee in Nederland ook in Hamburg, München, Zürich, Londen, Sydney en Melbourne te aanschouwen.

Eigenzinnig

Ratzke zingt in zijn nieuwste programma de mooiste songs van de afgelopen eeuw. Reken op verrassende vertolkingen van bekende nummers van Jacques Brel, Nina Simone, Nick Cave, Leonard Cohen, Nina Hagen en natuurlijk David Bowie. Vooral diens werk is een rode draad in Ratzke’s carrière. Zijn vorige show ‘Where are we now’ stond geheel in het teken van Bowie’s muziek, net als ‘Starman’ waarmee hij een internationale theaterprijs won.

,,In Venus & Mars breng ik niet alleen de mooiste nummers van de afgelopen eeuw, maar het zijn ook de songs die werden gezongen door zowel iconische vrouwen als mannen”, vertelt Ratzke. ,,Eigenzinnig artiesten, die net als ik tussen de genders heen en weer bewegen. En die het niet schuwden zichzelf en hun muziek steeds weer opnieuw uit te vinden. Dus verwacht muziek die je kent, vol van herinneringen, maar dan in geheel nieuwe versies.”

Terug in Nijmegen

Ratzke is een alleskunner die als beginnend artiest ooit in een tentje optrad op de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. Hij woonde afwisselend in Amsterdam en Berlijn totdat hij enkele jaren geleden koos voor een gezellig huis in de stad aan de Waal. ,,Ik werk thuis, repeteer er ook. Hoewel ik vaak onderweg ben met mijn shows, kreeg ik behoefte aan meer ruimte en een plek om tot rust te komen”, zei hij recent in De Gelderlander.

Hij vervolgt: ,,Tot grote verbazing van vrienden uit Amsterdam koos ik voor Nijmegen. Als ze hier op bezoek komen, snappen ze het wel. De ruimte en de uitstraling is geweldig. Ik zit vlak bij het station, Amsterdam is niet ver weg. Ook Düsseldorf niet en zelfs Berlijn is een stuk dichterbij. En wat ook zo fijn is: mijn familie woont in de buurt.”

Coronacrisis

Net als bij veel artiesten hakte de coronacrisis er ook bij Ratzke flink in. Juist toen ‘Where are we now’ ronkende recensies kreeg en de entertainer volle zalen trok, viel alles weg. Er ging een streep door een tournee die 160 voorstellingen telde. ,,Tegenslagen horen bij het artiestenvak”, blikte hij later terug op deze periode. ,,Nu was dit wel een zware klap hoor. Maar toch ben ik al snel gaan kijken naar wat dan wél mogelijk was. Optreden voor een klein publiek en shows in de buitenlucht.”

Inmiddels is Ratzke klaar voor ‘Venus & Mars’ dat in première gaat in Amsterdam. Geheel in stijl combineert de entertainer dit programma met optredens in andere internationale producties. Zo speelt hij de hoofdrol in ‘Hedwig and the Angry Inch’, een muziektheaterstuk dat in Berlijn te zien is. Bowie-show ‘Where are we now’ beleeft een reprise in de Duitse hoofdstad. Ondertussen maakt de entertainer voor de ARD de tv-show ‘Ratzke’s Rendez-vous’.

Extravaganza

Hoewel de kracht van het lied centraal staat in ‘Venus & Mars’ is enige extravaganza ook in Podium Boxtel te verwachten. Sven Ratzke houdt ervan. ,,Ik vind dat theater best over the top mag zijn. Mensen kijken toch twee uur naar je. Het is geweldig om er extravagant uit te zien. Ik vind dat alles samen moet komen: van muziek tot mooie kostuums.”

De show ‘Venus & Mars’ van Sven Ratzke is donderdag 2 maart om 20.15 uur te zien in Podium Boxtel. Kaartverkoop via www.podiumboxtel.nl en bij cadeauwinkel Hebbes aan de Markt.

Tekst: Marc Cleutjens