Singer-songwriter JW Roy Brengt Podium Boxtel in extase

Kouwe Kermis wordt een warm bad…

‘Boxtel is de bom’. De vier woorden die JW Roy gebruikte om zijn boek/cd ‘Kouwe Kermis’ te signeren in de foyer van Podium Boxtel, waren alleszeggend over het optreden dat hij even daarvoor had verzorgd. In de bijna uitverkochte theaterzaal aan de Burgakker serveerde JW Roy vrijdagavond een bloemlezing van zijn drie Brabantse albums ‘Ach Zalig Man’, ‘Laagstraat 443’ en het recent verschenen ‘Kouwe Kermis’.

Het was zo’n theateravond waarop alles klopte. Een liedjeszanger uit de Kempen die prima gedijt in de Meierij, muzikale begeleiders Ruud van den Boogaard en Gabriel Peeters in topvorm en een uitgelaten zaal die onbeteugeld meezingt als toegift ‘As ge ooit’ akoestisch wordt vertolkt. Niet op de bühne, maar op de trappen van de theatertribune, tussen het intens genietende publiek.

JW Roy had er zichtbaar zin in. ,,Ik ben het hele weekend hier”, verklapte de in Knegsel opgegroeide singer-songwriter na opener ‘Laat het leven maar zweven’. ,,Vanmiddag was ik met mijn gezin in het Oertijdmuseum, straks slaap in de bed & breakfast aan de overkant van het dinopark. We hebben dit weekend drie shows in Brabant en daarom zijn we vanuit Diemen naar Boxtel gekomen.”

Sigaretten in een glas

De kracht van JW Roy’s liedjes is dat ze intiem en herkenbaar zijn. Over verjaardagsfeestjes met lauwe kaas, een augurk en sigaretten in een glas. Over het verlies van een vader, Over verliefd worden op het mooiste meisje van de klas dat je nooit durfde te vragen. Prachtig was de ode aan Mien van den Boogaard, de moeder van zijn muzikale boezemvriend: ‘Ze is de koningin van de tennisbaan, flamboyant zonder ijdel te zijn.’

Na de akoestische toegift ‘As ge ooit’ beklom JW Roy nog eenmaal het podium en zette hij ‘Café Wilhelmina’ in. In die legendarische kroeg aan het Wilhelminaplein in Eindhoven begon hij zijn carrière. Die bracht hem na elf jaar terug naar de Burgakker waar het publiek in extase was en de opening van het nieuwe theaterseizoen hartstochtelijk omarmde. ,,Wat een prachtige avond in een geweldig theater”, straalde JW Roy. ,,De Kouwe Kermis is een warm bad geworden.”

Tekst: Marc Cleutjens