Podium Boxtel startklaar voor nieuw theaterseizoen

Doe mee met Culturale!

Een kleurrijke potpourri aan culturele activiteiten én natuurlijk een hele trits theatervoorstellingen. Dat is Culturale, de spetterende opening van het theaterseizoen die zaterdag 17 september in en om Podium Boxtel wordt gehouden. ,,We nodigen jong en oud uit om zich onder te dompelen in het culturele leven dat Boxtel rijk is.”

Kartrekker Paul van Alphen, voorzitter van Podium Boxtel, legt momenteel met een zeskoppige werkgroep de laatste hand aan een uitbundig middag- en avondprogramma dat gratis toegankelijk is. Daarmee belooft Culturale een vliegende start van een nieuwe kunst- en cultuurseizoen te worden. Van Alphen weet zich bij de voorbereiding van Culturale enthousiast ondersteund door werkgroepleden Femke Lagerweij, Xaveer van Lokven, Rob Margry, Louis Meister en Peter van Oers.

Enthousiast

Meedoen en genieten. Dat zijn de twee kernwoorden die deze editie van Culturale omlijsten. ,,Na twee coronajaren bleek het de afgelopen maanden niet eenvoudig om een gedegen cultureel programma samen te stellen”, legt Van Alphen uit. ,,Veel lokale verenigingen zijn nog aan het opstarten en nog niet zo ver dat ze al een kant en klare show of voorstelling kunnen voorschotelen.”

De werkgroep van Culturale gooit het dus over een andere boeg en gebruikt het evenement - dat tot 2018 onder de naam Uitmarkt werd gehouden - om inwoners van alle kernen enthousiast te maken voor kunst, cultuur, creativiteit en ontspanning. ,,Beschouw Culturale als een hernieuwde kennismaking met het culturele leven en doe mee met een van de vele laagdrempelige workshops”, nodigt Van Alphen alle Boxtelaren uit.

Workshops

Culturale is dus veel meer dan de opening van het nieuwe theaterseizoen; het evenement wil inwoners van alle leeftijden laten ontdekken hoe leuk het is om op cultureel en creatief vlak bezig te zijn. ,,Als bestuur van Podium Boxtel investeren we daarom stevig in dit programma. We willen laten zien dat we meer zijn dan een theater. Na de pandemie bieden we met Culturale een reeks handvatten om kunst en cultuur te stimuleren.”

Het veelzijdige programma van Culturale laat zien dat de werkgroep daarin slaagt. Het middagprogramma, dat duurt van 15.30 tot 18.00 uur, omvat workshops, een slagwerkdemonstratie, een voorproefje van de nieuwe voorstelling van BOXtheater en een expositie van Kunstlicht99. ,,BOXtheater laat bezoekers kennismaken met de voorstelling die later dit kalenderjaar te zien is”, weet Van Alphen. ,,Kunstlicht99 bouwt een tent op waar het werk van alle aangesloten kunstenaars op creatieve wijze wordt verbeeld.”

De Culturale-werkgroep heeft hoge verwachtingen van de workshops voor jong en oud. Graffitikunstenaar Finn Zweemer houdt graffitiworkshops, illustrator Marjolein Krijger laat bezoekers kennismaken met het illustreren van boeken. In de theaterzaal van Podium Boxtel verzorgt Beat It met het slagwerkensemble van Boxtel’s Harmonie een drumworkshop. Aansluitend is er onder leiding van slagwerker Lynyrd Denissen een voorstelling boordevol drums.

Hoge verwachtingen heeft de organisatie van de workshop schermen die ‘gevechtschoreograaf’ Jessica de Bont verzorgt. Jessica geeft aan kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool veilige schermworkshops. ,,Op een leuke en interactieve manier leren jonge deelnemers hoe in films en theatershows geschermd wordt”, licht Van Alphen toe.

Avondprogramma

Culturale krijgt een passend vervolg in de avonduren. Wie het evenement ’s middags bezoekt, hoeft tussendoor trouwens niet naar huis. Op het plein voor Podium Boxtel worden van 18.00 tot 18.45 uur pannenkoeken gebakken en staat een frietkraam. Aansluitend start om 19.00 uur het avondprogramma. Veelbelovend is het optreden van theaterkoor Tint met Dave Hanhart, Kim van Zandbeek en Els Nooren. Tint biedt met ‘Het Vintint Festival’ een muzikale reis door de tijd.

Voorafgaand aan het slotoptreden van Mannen van Naam verzorgt cartoonist Maarten Melis een masterclass cartoon tekenen. Mannen van Naam betreedt daarna de bühne. De groep bestaat uit drie muzikanten die eerder in Pater Moeskroen speelden. Ze presenteren liedjes vol humor en melancholie. Ton Smulders, Ad Grooten en Wilbert van Duinhoven omschrijven hun genre als ‘opzwepende folkmuziek’.

Theaterprogramma

Podium Boxtel grijpt Culturale natuurlijk aan om het eigen programma in de schijnwerpers te zetten. De eerste voorstelling in het theater aan de Burgakker wordt al een week na Culturale (23 september) verzorgd door singer-songwriter JW Roy, die met ‘Kouwe Kermis’ een gelauwerd boek met cd heeft afgeleverd. Later in het seizoen zijn ook de Brabantse liedjesschrijvers Gerard van Maasakkers en Björn van der Doelen te zien.

Andere grote namen zijn onder meer entertainer Sven Ratzke, bandoneonist Carel Kraayenhof en cabaretiers Stefano Keizers, Steven Brunswijk, Rob Scheepers, Jochen Otten en Janneke de Bijl. Boek in Boxtel ontvangt bestsellerauteur Annejet van der Zijl, kinderen schuiven aan bij ‘Boer Boris’. Het filmprogramma van FilmPodiumScopia biedt veel kaskrakers, zoals ‘The Shawshank Redemption, ’The Silence of the Lambs’, ‘Once Upon a Time in the West’ en de veelgeprezen remake van de ‘West Side Story’.

Lokale voorstellingen

Aan lokale voorstellingen geen gebrek in Podium Boxtel. Wat te denken van Theater Pulz, dat onder regie van Lieke Faber uit Liempde ‘Is dit nou later’ presenteert. Terug van nooit weggeweest is Byrds on the Wind met een Top 2000-concert.

Andere helden van eigen bodem zijn vanBakkus, De Aggemarvanhuisaf Band en De Kromploegers. Apetrots is het theater op de komst van Elke Vierveijzer. De laatste winnares van de Poelifinario komt uit Liempde en verheugt zich nu al op haar thuisoptreden. Dat ze veel in haar mars heeft, werd al eerder duidelijk tijdens de Preview in Podium Boxtel en natuurlijk op huiskamerfestival Live in Liempde.

Culturale 2022 wordt zaterdag 17 september gehouden van 15.30 tot 22.45 uur. Alle activiteiten en optredens zijn gratis toegankelijk. Kaarten voor alle voorstellingen in Podium Boxtel zijn verkrijgbaar via www.podiumboxtel.nl (tekst: Marc Cleutjens)