Podium Boxtel opent theaterseizoen 2021-2022

Theater. Mooier dan ooit. De letters prijkten zaterdagavond vrijwel de hele avond op de achterwand van de bühne in Podium Boxtel. In de uitverkochte theaterzaal aan de Burgakker werd als onderdeel van Culturale het startschot gegeven voor een nieuw theaterseizoen. De kick-off bestond uit een verrassende preview en de officiële presentatie van het nieuwe programmaboekje.

‘Daar zit iedereen vast op te wachten. Een toespraak van de wethouder.’ Met gevoel voor humor nam cultuurwethouder Hans Heesen halverwege de preview het programmaboekje in ontvangst. Heesen ontving het kleinood uit handen van Podium Boxtel-voorzitter Paul van Alphen, die het publiek om klokslag acht uur ook al welkom had geheten.

Op het theatermenu: een voorbeschouwing op de theaterjaargang 2021-2022, optredens van twee veelbelovende cabaretiers van de Koningstheateracademie in ‘s-Hertogenbosch en twee miniconcerten van de bands Akoechique en REMember Buffalo.

De zaal zat met 86 gevulde stoelen vol; volgens de huidige coronamaatregelen werd anderhalve meter in acht genomen en genoot het publiek in tweetallen van een gevarieerd programma. Natuurlijk met een drankje en vaak met een borreltasje van partner Proef Culinair.

Na 25 september is het weer toegestaan de theaterzaal ten volle te benutten. Cabaretière Christel de Laat valt op 7 oktober de eer te beurt het spits in Podium Boxtel af te breken. Er zijn nog enkele kaarten voor deze altijd razend populaire voorstelling beschikbaar.

15 JAAR

‘Ik feliciteer Podium Boxtel met het vijftienjarig bestaan.’ Met die woorden opende wethouder Heesen zijn korte ‘feestrede’ op de planken van Podium Boxtel’. ‘Podium Boxtel heeft de afgelopen vijftien jaar iets moois opgebouwd in Boxtel en ik feliciteer Paul (van Alphen, voorzitter – red.) en zijn enthousiaste team met deze mooie prestatie. In Boxtel mogen we trots zijn op dit theater en ik wens jullie nog vele mooie jaren toe. Mijn steun heb je.’

De preview omvatte voor de pauze twee visuele presentaties van het nieuwe theaterseizoen. Beeld en geluid met korte scènes uit voorstellingen werden ondersteund door presentator Arthur Brands. Tijdens de pauze kon het publiek bestelformulieren invullen en zo de eerste kaarten voor het nieuwe theaterseizoen reserveren. Natuurlijk ging iedereen naar huis met het eerder die avond gepresenteerde programmaboekje.

CABARET EN MUZIEK

Het live-programma omvatte optredens van twee cabaretiers die deel uitmaken van de Lammerentour, een gezelschap jonge stand up-comedians van de Koningstheateracademie. Judith Adema opende met muzikaal cabaret waarbij bizarre humor werd afgewisseld met ingetogen liedjes, een vlotte rap en zelfs een snufje ballet uit het Zwanenmeer. Lex van Wieren, vanwege een enkelblessure op krukken, bood geëngageerde stand-up comedy. Niet zo gek omdat hij zijn tekst had geschreven met een rood stempotloodje…

Na de pauze was het toneel van Podium Boxtel voor de muzikanten van AkoeChique en REMember Buffalo. AkoeChique is een in coronatijd gevormde band met drie muzikanten uit de regio Eindhoven. Het spelplezier spatte ervan af, het publiek genoot van prachtige vertolkingen van nummers uit het o zo rijke American songbook: ‘Wicked Game’ van Chris Isaak, ‘Last Dance With Mary Jane’ van Tom Petty, ‘Johnny 99’ van Bruce Springsteen en ‘Bad Moon Rising’ van Creedence Clearwater Revival. Maar ook het prachtige ‘Afterglow’ van Ed Sheeran kwam langs, net als ‘Achter de schuur’, gewoon een heel mooi liedje van Gerard van Maasakkers.

Het slotakkoord was voor REMember Buffalo, de Boxtelse rockband rond zanger Henny van den Boom die bekend en minder bekend werk van twee Amerikaanse bands speelt: REM en The Tragically Hip. Hoogtepunt: de vertolking van het memorabele ‘Driver 8’ van REM. Met het nodige gitaargeweld werd het publiek van de preview getrakteerd op een explosieve afsluiting. Het seizoen 2021-2022 is begonnen. Theater. Mooier dan ooit.

CULTURALE

De preview in Podium Boxtel maakte onderdeel uit van Culturale, de traditionele start van het culturele seizoen in de gemeente Boxtel. Op tal van plekken in het centrum werden uitvoeringen op straat gepresenteerd. Knotsgekke komediant Berry Knapen wandelde door de centrumstraten en nam onderweg passanten in het ootje. De djproducer.school van Boxtelaar Jip van Krieken hield op de Markt een silent disco, die niet alleen jong maar ook oud lokte.

Beeldend kunstenaars van Kunstlicht99 exposeerden werk in een leegstaand winkelpand. Boxtheater verzorgde straattheater, in Podium Boxtel liep de zaal ’s middags vol voor de kindermusical Kikker, gebaseerd op de bekende boeken van Max Velthuijs. Bijna negentig kinderen en hun ouders genoten van de avonturen van Kikker, Haas en Eend. En natuurlijk van acteur en zanger Max.

Culturale krijgt zondag 19 september een passend vervolg met straattheaterfestival Bockesprongen, een initiatief van stichting Bockepruik.

OP DE FOTO: Voorzitter Paul van Alphen (links) overhandigt wethouder Hans Heesen het eerste exemplaar van het programmaboekje. Rechts staat presentator Arthur Brands. (Foto: Hans van Doorn).