JW Roy laat het leven graag zweven

Nostalgische theatertour strijkt neer in Podium Boxtel

Hij werd geboren in Eindhoven, groeide op in Knegsel, volgde de liefde naar Utrecht en Amsterdam en streek neer in Diemen. Maar ooit laat JW Roy (1968) de hectiek van de Randstad achter zich en keert hij terug naar de Kempen. Vorige week lanceerde de singer-songwriter zijn theatertournee ‘Kouwe Kermis’ in ‘s-Hertogenbosch, vrijdag 23 september staat hij in Podium Boxtel. ,,Kouwe Kermis is een terugblik op mijn leven en een vooruitblik in mijn dromen.”

,,Ik kijk uit naar een mooie avond in Boxtel”, zegt de als Jan Willem Roy geboren slagerszoon twee dagen na de première van ‘Kouwe Kermis’ in de Verkadefabriek. ,,Meer dan tien jaar geleden stond ik voor het laatst in Boxtel, toen met ‘Ach, Zalig Man’. Met muzikale jeugdvriend Ruud van den Boogaard én Gabriël Peeters presenteer ik nu een programma boordevol liedjes en verhalen over mijn jeugd in de Kempen. En ik laat een heleboel nostalgische foto’s zien die heel herkenbaar zijn. Ik neem mijn publiek een avondje mee naar mijn Brabantse wortels.”

Acht liedjes

Begin 2022 lanceerde JW Roy het boek met cd ‘Kouwe Kermis’. ,,Toen de coronaperiode aanbrak werd het stil en vielen alle optredens weg”, schetst de zanger de aanleiding voor zijn laatste creatie. ,,Het leven viel stil. Eerst kreeg ik het benauwd. Claustrofobisch zelfs. Daarna kwam de rust. Er was ineens tijd”, schrijft hij in het voorwoord. In de voortuin van zijn huis bedacht hij het plan om herinneringen aan zijn jeugd op te schrijven. ,,Ik koos voor acht thema’s, schreef acht verhalen en componeerde acht liedjes.”

Waarom acht? ,,Acht is mijn favoriete getal en ik kom natuurlijk uit de Acht Zaligheden”, legt JW Roy uit. ,,Bovendien vind ik dat een plaat nooit meer dan acht liedjes moet bevatten.” Lachend: ,,Elke plaat die er meer bevat - ook als het een van mijn eigen albums is - vind ik veel te lang duren.” Een van de mooie herinneringen die de revue passeert, gaat over de dorpskermis van Knegsel. ‘Laat het leven maar zweven’ gaat echter over veel meer dan alleen de zweefmolen. ‘Verloren zoon’ is een prachtige ode aan zijn overleden vader.

Brabants drieluik

Met ‘Kouwe Kermis’ voltooide JW Roy een muzikaal drieluik over zijn Brabantse komaf. Als eerste verscheen in 2005 ‘Laagstraat 443’, in 2010 volgde ‘Ach, Zalig Man’ dat vergezeld ging van een boek met verhalen over de Acht Zaligheden. ,,Nu deel ik de memoires van mijn jeugd met het grote publiek”, vertelt JW Roy. ,,Ik ben openhartig en vertel verhalen die voor veel mensen herkenbaar zijn, ook buiten Brabant. Over verjaardagsfeestjes met lauwe kaas, een augurk en sigaretten in een glas op tafel bijvoorbeeld.”

In ‘Café Wilhelmina’ bezingt de singer-songwriter zijn verbondenheid met dit iconische muziekcafé aan het Wilhelminaplein in Eindhoven, waar hij vroeger zijn eerste bandjes live zag spelen en later ook zelf het podium beklom. ,,Nog niet zo heel lang geleden stond ik er nog. Het is een heerlijke plek, een instituut. Net als café ‘t Rozenknopje trouwens, even verderop aan de Hoogstraat. Ook daar maak ik graag muziek.”

Het lied ‘Kom maar bij mij’ gaat over de Auvergne waar JW Roy een huisje op het platteland bezit. ,,In de zomer was ik er vijf weken. Wat een rust… In het dorp staan maar negentien huizen, slechts zeven zijn er permanent bewoond. Op mijn verjaardagsfeestje waren alle bewoners te gast en heb ik dit nummer voor ze gezongen. Het mooie is dat de Auvergne niet zoveel verschilt van Brabant. In het boek zet ik een aantal landschapsfoto’s naast elkaar om dat te laten zien.”

Coronapandemie

Nu de theaters na twee jaar coronapandemie weer open zijn, omarmt JW Roy zijn artiestenbestaan. ,,Ik wil niet meer herinnerd worden aan die periode waarin niets kon, de inkomsten tot nul daalden en er geen enkele ondersteuning was”, bromt de zanger zachtjes. ,,Liever geniet ik weer van het hier en nu.” Hij begint te stralen. ,,In het voorjaar heb ik al een uitverkochte tournee gedaan, daarna trad ik op met Guus Meeuwis tijdens ‘Groots met een zachte G’ in het Philips Stadion. En het is heerlijk ook in september en oktober de theaters weer in te gaan. Er gaat niets boven muziek delen met anderen. Dus Boxtel… we komen eraan!”

Podium Boxtel is de volgende halte van ‘Kouwe Kermis’. JW Roy treedt vrijdag 23 september op in het theater aan de Burgakker, de voorstelling begint om 20.15 uur. Kaartverkoop via www.podiumboxtel.nl.

JW Roy opent het theaterseizoen in Podium Boxtel met ‘Kouwe Kermis’. De voorstelling sluit aan op het gelijknamige boek met cd dat een ode is aan de Brabantse wortels van de singer-songwriter, maar waarin hij ook zijn liefde betuigt aan de Auvergne. (Tekst: Marc Cleutjens)