Kleine liedjes en grote verhalen met Björn

Het kan weer… Gezellig uit in de buurt! Met twee optredens van de Brabantse zanger en rasverteller Björn van der Doelen is het theaterseizoen 2020-2021 in Podium Boxtel zaterdag 5 september van start gegaan. Coronaproof natuurlijk, net even anders dan anders. Maar met twee uitverkochte voorstellingen een doorslaand succes en een avond om niet snel te vergeten.

Podium Boxtel beschikt in coronatijd over een theaterzaal die is ingericht volgens de maatregelen die gelden in de huidige anderhalvemetersamenleving. Minder stoelen dus dan gebruikelijk, maar wel gezellig opgesteld in tweetallen. Bij elk zitje staat een klein tafeltje waarop plaats is voor een drankje - dat mag mee de zaal in! - en eventueel een borreltasje dat vooraf gereserveerd kan worden. Tientallen bezoekers kozen voor zo’n tasje boordevol hartige hapjes, bereid door het team van PROEF! Culinair, óók in Boxtel.

Talking blues

Björn van der Doelen trad zaterdagavond tweemaal op in Podium Boxtel. Hij vermaakte zijn publiek met een voorstelling boordevol ‘talking blues’, zoals hij zijn genre zelf omschrijft. Kleine en soms gevoelige liedjes over de liefde, zijn ‘mèske’, zijn drie zoons en zijn moeder: ‘Moederke lief, kom in munne erm’. Grote verhalen ook, over optredens in Amsterdam, de stad waar hij liever niet komt. Over kinderen krijgen (‘Te laat voor geen kinderen’) en samen op vakantie in Oostenrijk. En over de Vlaamse entertainer Eddy Wally, de ‘Voice of Europe’…

Een bezoek aan Eddy Wally’s kerstshow in de legendarische dancing De Toverfluit in Zoersel - een hilarische anekdote - inspireerde Björn van der Doelen tot het kiezen van zijn eigen bijnamen. Golden Boy. Witte Socrates. Koning van de Prairie. En… De Parel van Brabant, ook de titel van de show die hij na maandenlange coronastilte weer voor het eerst voor het voetlicht bracht. In ons Podium Boxtel. Na afloop van zijn twee shows vergezelde hij zijn publiek mee naar buiten en verkocht hij coronaproof vanuit de kofferbak van zijn auto elpees, cd’s, stickers, tasjes en petjes.

Culturale

Podium Boxtel kijkt terug op twee geslaagde voorstellingen en maakt zich op de volgende uitvoering. Zaterdag 19 september om 20.00 uur is het tijd voor Culturale, de officiële start van het nieuwe theaterseizoen. Met stichting BELL wordt de aanstaande samenvoeging van Boxtel en Esch in een cultureel jasje gegoten.

Tekst: Marc Cleutjens. Foto: Hans van Doorn