Christel de Laat zorgt voor een bulderende lach in Podium Boxtel

Eindelijk! Na een lange periode zonder voorstellingen en van optredens met een beperkte zaalbezetting, was het op 7 oktober weer eens zover: volle bak in Podium Boxtel! Cabaretière Christel de Laat viel de eer te beurt om de eerste reguliere show van het nieuwe theaterseizoen te verzorgen. Tegelijkertijd was het de eer aan Podium Boxtel om de succesvolle artieste uit Schijndel te ontvangen voor de allereerste try-out van haar nieuwe show, getiteld ‘Hoe dan?!’

Dat het publiek smachtte naar een ouderwets en vertrouwd avondje theater werd direct duidelijk. Aanvangstijd was kwart over acht, maar even na acht uur had nagenoeg iedereen z’n stoeltje al gevonden, wat ongekend is. Het checken van het coronatoegangsbewijs via de corona-app verliep geheel zonder problemen. “Wat fijn om hier weer te zijn”, werd meerdere malen verzucht, en toen moest Christel nog beginnen.

Dat deed ze, en hoe! Na een ronduit spectaculaire en bijzonder humoristische openingsact (zonder verder iets te verraden mag deze met recht magisch en een tikkeltje winderig worden genoemd) volgde direct een bekentenis: “Ik ben verschrikkelijk zenuwachtig”. Niet gek ook: een lange periode zonder optredens, een gloednieuwe show én nog herstellende van baarmoederhalskanker, waar ze dit voorjaar voor geopereerd werd. Het publiek merkte er allemaal niks van. Of het nu ging over participatiekinderen, haar kleinkind of een designervagina, de zaal genoot en Christel zelf ook. Voor haar neus lagen wat spiekbriefjes, maar die had ze – een kleine uitzondering daargelaten – niet nodig.

Het einde was, ongepland, bijzonder ontroerend. Tijdens het laatste lied – een soort pleidooi om ten volle te leven en dat vooral nu te doen – schoot Christel vol. Wellicht was ze daar zelf niet blij mee, maar het publiek beloonde haar recht uit het hart met een enorm applaus.

Met Christel de Laat is de bulderende lach weer terug in Podium Boxtel. De seizoenskalender staat nog vol aansprekende voorstellingen. Theater én publiek zijn er klaar voor.


Tekst: Hettie van der Ven
Foto: Hans van Doorn