BELL omarmt Esch op volle Culturale

Met een uitverkochte Culturale in Podium Boxtel is zaterdag 19 september het culturele seizoen 2020-2021 officieel afgetrapt. Het evenement stond helemaal in het teken van de samenvoeging van Esch met Boxtel op 1 januari 2021 en werd samen georganiseerd met bestuurders en vrijwilligers van stichtingen BELL (Boxtel, Esch, Liempde en Lennisheuvel) en Bockepruik. De 140 bezoekers kregen in twee groepen – strikt gescheiden volgens het coronaprotocol – een avondvullend programma voorgeschoteld.

In aanwezigheid van burgemeester Ronald van Meygaarden, de wethouders Marusjka Lestrade en Peter van de Wiel en een meerderheid van de Boxtelse gemeenteraad opende BELL-voorzitter Xaveer van Lokven de Culturale. In zijn welkomstwoord polste hij de aanwezigheid van cultuurliefhebbers uit de vier BELL-dorpen. Alle kernen bleken in de zaal én op de bühne ruim vertegenwoordigd.

Om alle bezoekers een coronaproof Culturale te kunnen aanbieden, was een programma samengesteld dat in de grote theaterzaal en een vergroot leslokaal van SintLucas voor het voetlicht werd gebracht. De 140 cultuurliefhebbers werden bij aankomst in twee groepen verdeeld en begaven zich met oranje of paars armbandje naar hun zaal. In de pauze rouleerden de groepen, zonder elkaar onderweg tegen te komen.

Dit proces werd begeleid door een groot aantal in oranje hesjes gehulde vrijwilligers, die de bezoekers wezen op alle coronamaatregelen in en rond Podium Boxtel.

Swingende covers

In de theaterzaal van Podium Boxtel trad de Essche coverband SAAB XL op. De muziekgroep rond zanger Gerrit Stubbe was speciaal voor Culturale versterkt met enkele muzikanten uit Boxtel en Liempde. De band verraste met swingende covers van onder meer De Dijk, The Scene en André Hazes en sloot passend af met de indringende Joe Cocker-versie van ‘With a little help from my friends’.

Ook het team van ‘Boxtel – 2020 in 366 verhalen’, een project dat medio 2021 uitmondt in een 400 pagina’s tellend boek met bijdragen van auteurs uit Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch, was present. Vier auteurs lazen voor uit eigen werk, projectleider Bert Engelbart gaf het startschot voor een crowdfundingsactie die het drukken van deze lijvige verhalenbundel mogelijk moet maken.

Zigeunerschilderijtjes

In de andere zaal van Podium Boxtel trad de Boxtelse band vanBakkus op. Ook die groep omarmde de BELL-gedachte van Culturale. De groep rond Boxtelaren Guido van Eijk, Jeroen van Lier en Fons van Heesch jr. en de in Lennisheuvel geboren Liempdenaar William van Houtum had zich versterkt met de Boxtels-Essche drummer Joost Kurstjens en gastzangeres Sara Bormans uit Esch.

In een huiselijk decor boordevol schilderijtjes van huilende zigeunerjongetjes en -meisjes verzorgden de in kleurrijke overhemden gestoken bandleden twee bruisende shows. Die bestonden uit verrassend gecoverde nummers van onder meer Depeche Mode (‘Personal Jesus’), Talking Heads (‘Psycho Killer’) en Danny Vera (‘Roller Coaster’). Fraai waren de gestileerde medleys waarin fragmenten van verschillende liedjes vlotjes aan elkaar werden geregen.

BELL gaat door

Bij de afsluiting van Culturale wees BELL-voorzitter Van Lokven op de vele activiteiten die de stichting met andere vrijwilligersorganisaties de komende maanden ondersteunt. Een aantal bekende evenementen draagt zelfs de zogeheten BELL-status, waaronder De Bokselse Kwis en Stapel op Sint. Op Oudjaarsdag wordt Esch officieel welkom geheten in Boxtel, tijdens de Bazaar Boxtel (10-11 juli 2021) wordt het BELL-jaar afgesloten. (Tekst: Marc Cleutjens).

OP DE FOTO: Beeld van het optreden van de band vanBakkus tijdens Culturale 2020 in Podium Boxtel. (Foto: Hans van Doorn).