‘Zondagskind’ Harry Hendriks lanceert album in Podium Boxtel

03-01-2023

Een paar jaar geleden doorkruiste Harry Hendriks (Boxtel, 1967) Ierland op wandelschoenen om inspiratie op te doen voor zijn Engelstalige album ‘About Time’. Momenteel legt de singer-songwriter de laatste hand aan ‘Zondagskind’, een langspeelplaat met uitsluitend Nederlandse liedjes. Ook bereidt hij zich voor op een wandelreis naar Santiago de Compostella. Een interview uit Brabants Centrum, mediapartner van Podium Boxtel.

Hendriks heeft geen last van keuzestress, maar vindt het ‘best moeilijk’ om te bepalen welke van zijn dertien nieuwe nummers uiteindelijk op ‘Zondagskind’ zullen verschijnen. ,,Omdat ik mijn plaat ook op vinyl uitbreng, moet ik een selectie maken omdat er simpelweg maar acht of negen liedjes op een elpee passen”, lacht hij. ,,Het kan zijn dat er ook een cd verschijnt. Daarop komen misschien wat extra nummers. Na de presentatie zijn ze allemaal te beluisteren op streamingsdiensten.”

De presentatie van ‘Zondagskind’ viert Hendriks vrijdag 10 februari uitbundig in Podium Boxtel. Hij hoopt de theaterzaal aan de Burgakker helemaal te vullen en zal muziekliefhebbers trakteren op een avondvullende show. Hendriks komt natuurlijk niet alleen; hij deelt de bühne met bassist Eric Coenen, drummer Arthur Lijten en toetsenist Mike Roelofs. ,,Bijzonder vind ik de bijdrage van Daniël Daemen”, zegt Hendriks, die deze saxofonist recent leerde kennen. ,,Daniël speelt prachtige partijen op mijn nieuwe plaat en sluit bij ons aan op het podium.”

MUZIKALE AVONTUREN
‘Zondagskind’ staat boordevol persoonlijke verhalen en biedt hier en daar een openhartig kijkje in Hendriks’ ziel. ,,Als jongste in een gezin van vier kinderen voelde ik me vroeger al een zondagskind”, verklaart de Boxtelaar de titel van zijn nieuwe plaat. ,,Bij ons thuis werd vroeger veel gezongen en muziek gemaakt. Mijn broer speelde in een bekend bandje (The Dice – red.) en er kwamen muzikanten over de vloer. Zo ontdekte ik op jonge leeftijd dat muziek maken ontzettend leuk is.”

Hendriks sloot zich als tiener aan bij Sequence, een popband die in de regio wereldfaam genoot, ,,We repeteerden na de hoogmis in de kelder van de Maria Reginakerk”, herinnert hij zich. Hij studeerde gitaar en schoolmuziek aan het Conservatorium en ondernam talloze muzikale avonturen. ,,Toen ik met Erik Hanegraaf en wijlen Rinus Raaijmakers in een bandje zat, werd ik gevraagd door Gerard van Maasakkers. Ik ben meer dan vijftien jaar blijven hangen en was gelukkig bij De Vaste Mannen.”

JUKEBOXLIEDJES
Een paar jaar geleden begon Hendriks’ zoektocht naar meer artistieke vrijheid. Een deeltijdbaan als muziekconsulent in Etten Leur combineerde hij met nieuwe uitdagingen. Sindsdien speelt hij met americanabandje Tip Jar en ondernam hij soloprojecten waarin de muziek van idolen John Mayer en Paul Simon de boventoon voerde. Tijdens de coronapandemie opende hij een online jukebox waar liefhebbers liedjes konden aanvragen. ,,Ik heb meer dan honderd jukeboxliedjes gespeeld”, blikt Hendriks terug.

Hij vervolgt: ,,Om inspiratie op te doen voor Engelse liedjes, wandelde ik in 2019 al onbevangen door Dublin of liet ik mijn hoofd leegwaaien bij de Cliffs of Moher. Nu breekt een periode aan om nog meer nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe dingen tegen te komen. Na de lancering van ‘Zondagskind’ veeg ik mijn agenda zes maanden leeg en ga ik ontdekken wat de wereld te bieden heeft. Ik ga in elk geval wandelen, op pad naar Santiago de Compostella. Vanuit Oviedo trouwens; vier weken stappen vind ik voldoende. Er moet ook ruimte blijven voor andere ontdekkingen...”

Welke dat zijn? ,,Ik laat het rustig op me afkomen”, lacht Hendriks. ,,Ik weet inmiddels dat voortdurend nieuwe uitdagingen voorbijrollen. Het is de kunst om op tijd te bukken en ze op te rapen.” De Boxtelaar verwacht tijdens zijn sabbatsperiode veel in de eigen opnamestudio door te brengen. Daar staat een bluegrass banjo die schreeuwt om aandacht. ,,Het is dezelfde studio waarin ik ben betoverd door de saxofoon van Daniël Daemen.”

UNIEKE KANS
In de woonkamer laat Hendriks een paar liedjes horen die op ‘Zondagskind’ staan. Naast de titelsong en het ingetogen ‘Wat blijft bewaard’ klinkt ook ‘Het einde van de wereld’. ,,Dit nummer nam ik eerder op met de Lokale Mannen. Samen met Wim Kuipers en Peter van den Hurk was dat een heerlijk samenwerkingsverband.” Stralend: ,,Ik houd van dit soort projecten. Zo stond ik laatst in de Sint-Petrusbasiliek met Roeland Heesbeen en Patrick Hendriks. Sopraan Mirusia Louwerse, die vaak optreedt met André Rieu, bood me de kans om mee op kersttournee te gaan.”

De komende weken richt Hendriks zich op de afronding van ‘Zondagskind’. Fans die graag in het bezit willen komen van de elpee, kunnen deze op zijn website bestellen. Zodra het vinyl geperst is, wordt de plaat thuisgestuurd. ,,Alle liedjes van ‘Zondagskind’ zullen klinken in Podium Boxtel, samen met veel andere Nederlandstalige nummers”, belooft hij. ,,Na de albumpresentatie ben ik een tijdje weg. Ik trek mijn wandelschoenen aan en ben vertrokken.”

KAARTVERKOOP
Harry Hendriks presenteert zijn nieuwe album ‘Zondagskind’ vrijdag 10 februari vanaf 20.15 uur tijdens een avondvullend concert in Podium Boxtel. Kaartverkoop via www.podiumboxtel.nl en bij cadeauwinkel Hebbes aan de Markt. (Tekst: Marc Cleutjens. Bron: Brabants Centrum, 28 december 2022).Delen: