Locatie SintLucas, Burgakker 17, Boxtel Contact T (06) 41362569 E info@podiumboxtel.nl
 • Nieuwsbrief
< terug naar programma
 • datum
  do 19 oktober 2017
 • Aanvang
  20:15 uur
 • Genre
  Filmpodium Scopia
 • tarief
  € 7,50
  exclusief pauzedrankje
reserveer deze
voorstelling

Wij waren Kind in de Oorlog
Boxtel 1940-1944

Wij waren Kind in de Oorlog

De Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels ‘bijna een mensenleven’ achter ons. De belang-stelling voor wat tóen gebeurd is, blijft onverminderd groot. Niet alleen ouderen, ook jongeren vragen naar de verhalen. Landelijk zijn verschillende (oorlogs)musea begonnen met ‘oral history’ projecten, om naast documenten en voorwerpen uit die tijd ook herinneringen van getuigen voor het nageslacht te bewaren.

De grote belangstelling voor hun documentaire uit 2014 ‘Het verhaal achter het Verzetsmonument in de Kampina’ motiveerde Hans van Liempt (1944) en Guus Bekooy (1937) om een vervolgfilm te maken. Nu met mensen die zelf gebeurtenissen in en rond de Tweede Wereldoorlog in Boxtel hebben meegemaakt. Het bleek al snel dat van de nog levende ooggetuigen die als volwassene de oorlogstijd hadden beleefd de meesten niet meer in staat of bereid waren om over hun ervaringen te praten. Boxtelaar Ad van Meurs (1936) kende echter verschillende leeftijd- en klasgenoten van tóen - en de één kende weer de ánder. Dat leidde tot het filmproject ‘Wij waren kind in de oorlog’. Een pakket vol Boxtelse herinneringen!

In 2016 werden tijdelijke studio’s ingericht in kasteel Stapelen en in de voormalige kapel van het Ursulagebouw. Bijna 20 plaatsgenoten werden daar voor de camera’s geïnterviewd. Uit de tientallen uren video zijn uiteindelijk ruim 2 uur véélzeggende fragmenten geselecteerd. Het resultaat is een boeiende en rijk geïllustreerde filmcollage, opgebouwd uit acht thematische hoofdstukken.

In Podium Boxtel wordt de complete film vertoond, met persoonlijke toelichtingen van de makers op de ontstaansgeschiedenis. Daarbij zal ook worden stilgestaan bij die geïnterviewden die inmiddels zijn overleden en ‘gelukkig nog op tijd’ hun verhaal voor de camera’s wilden en konden vertellen. Boxtel is een belangrijk historisch document rijker!

Deze film wordt vertoond in Podium Boxtel.

Word CINEMAATJE! Bekijk 5 films voor de prijs van 4!

Om het voor ons trouwe filmpubliek extra aantrekkelijk te maken, krijgt u de gelegenheid Cinemaatje te worden. Dat kan door voor vijf films uit het '17-'18 programma een toegangskaartje te bestellen. Dan bent én hebt u een Cinemaatje. Normaal kost een kaartje € 7,50 maar als Cinemaatje betaalt u voor vijf films slechts € 30,00. Dat is een besparing van € 7,50 oftewel een film gratis! 

Sponsoren